streda 2. júla 2014

TRAPUNTO - návod na šitie

Pred niekoľkými rokmi som na nete narazila na trapunto, ktoré ma hneď chytilo. Je to stará technika, kde vzor vystupuje navrch. No teraz sa šije už aj na stroji.
Nevedela som  dlho, ako na to. Stálo ma to veľa času stráveného hľadaním návodu. Nakoniec som na to prišla a tak ponúkam svoj návod, možno sa niekomu hodí.   Tento môj návod vyšiel aj v časopise Švadlenka v jeho 20. čísle.
Motív trapunta si prenesieme na látku, najlepšie vodou zmývateľným fixom a látku podložíme vatelínom alebo polyesterovým rúnom

Vrstvy zošpendlíme a po vnútornom a vonkajšom obvode na stroji prešijeme. Vhodné je použiť vodou rozpustné nite, ale pokiaľ ich nemáte, môžete použiť aj monofilové nite (neviditeľné) alebo niť vo farbe látky.

Prácu teraz obrátime na rubovú stranu a prebytočný vatelín (rúno) odstrihneme okolo prešitého vzoru. Dávame veľký pozor, aby sme neprestrihli vrchnú látku!


Obrátime, celé opäť podložíme vatelínom (rúnom), prišpendlíme k sebe a prešijeme na stroji, tentoraz po všetkých nakreslených čiarach. Môžeme použiť efektnú niť.


Pozadie motívu husto na stroji prešijeme voľným prešívaním (quiltovaním) Motív tým vystúpi.
Prácu postriekame vodou, aby sa vymyl fix, prípadne prácu vyperieme.



Touto technikou môžeme robiť rôzne vzory, ktorých je dostatok na internete, prípadne v knihách o tejto technike. Moja srdcovka je quilt, "Ružový cukríček", ktorý som mala vystavený aj na tohtoročnej výstave v Prahe.


Dúfam, že tento návod Vám pomohol a pustíte sa šitia trapunta tak ako ja. Veľa šťastia a budem rada, ak sa svojimi výtvormi pochválite, pošlete mi ich fotky a ukážeme ich všetkým.
S priamím pekného dňa....





4 komentáre:

  1. Jarmilko, krásně vypracované. Na PPM v Praze si Tvůj "cukříček" hodně děvčat fotilo. Moc se líbil. Zdravím. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pááni, vypadá to nádherně!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Náhodou jsem zabloudila na tento blog, který jsem dosud neznala a váš návod mě moc nalákal. Určitě vyzkouším. Moc děkuji za zveřejnění. Švadlenku si občas koupím, ale tu s vaším návodem nemám.

    OdpovedaťOdstrániť